Списание АКЪЛчета 4. - 8. клас  ::  Списание АКЪЛчета 9. - 12. клас  ::  Издателство ПЕДАГОГ 6
Понеделник, 20 Юни 2011 11:16

Много съм срамежлив...

От  Анна-Мария Пеева
Оценете статията
(0 оценки)
Untitled document

Много съм срамежлив и трудно общувам с момичета. С времето ставам дори все по-стеснителен. Какво мислите?

Разбирам, че стеснителността ти създава проблеми и вече почти изцяло е завладяла личността ти. Предполагам ти е познато състоянието на паника и сигурно често в трудна ситуация избираш бягството.

Според някои автори причините за това затруднение се коренят в детството, когато детето не е поддържало нормални контакти. Като стеснителни се оформят деца, които са били прекалено много закриляни от родителите си или деца, потиснати от семейната атмосфера. Не е изключено твърде срамежливи да станат и деца, лишени от обич и разбиране, както и такива, които са били смазани от един или двама властни родители. Отбелязвам евентуалните причини за състоянието ти не за да обвиниш родителите си, а за да си обясниш ситуацията, да поемеш своята отговорност и да продължиш напред.
Класически срамежливият човек реагира със стеснителност на притеснителните обстоятелства. Уточнявам това, защото съществуват и друг вид срамежливци, наречени „маскирани срамежливци”. Те демонстрират високомерие, безразличие, нихилизъм, насмешливост, привидна грубост – само и само да не покажат стеснителността си. На английски думата „shy” има две значения:
1. плах, боязлив, стеснителен, срамежлив, плашлив;
2. хвърлям, мятам, замервам.
На български думата „срамежлив” можем да раздробим на „срам” и „ежлив”, „ежа се”. И в двата случая ясно се вижда как езикът вярно отразява дълбинни психологически нюанси. Затова не е изненадващо, когато срамежливият човек е и агресивен. Той може да иронизира света и това да е отдушник на неговата стеснителност, но самият той да се страхува от иронията.
Защо стеснителният се бои от иронията, която ще последва след неговия неуспех, грешка или провал? Защото иронията е коварна и търси унижението и осмиването. Не е изключено в детството към стеснителния човек да са се отнасяли с ирония, която също е била маска на нечия стеснителност. Точно тук е и разковничето и ключът към разрешаването на проблема – идеята, че човекът, който ни заплашва с ирония, носи нашия вътрешен конфликт – стеснителност, прикрита с ирония. Това разбиране към другия може да намали донякъде твоята паника и страх, защото излиза, че срещу теб стои обикновен човек с проблем, подобен на твоя.
От друга страна, като стеснителен човек сигурно си склонен да се подценяваш. Решението на този проблем е свързан с преодоляване на страха да не сгрешиш. Може би си много зависим от чуждото одобрение и предпочиташ да избягваш контактите, за да избегнеш евентуалното отхвърляне. Тревожността в доста голяма степен може да намалиш, като признаеш притеснението си. Така отнемаш възможността на другия да ти се присмее, а и си съответен на себе си. Да признаеш смущението си е сила. Само когато се осмелиш да влезеш и посрещнеш един контакт, тогава си даваш шанс и да бъдеш приет и одобрен от другия. Ето защо който го е страх от мечки, ходи често в гората и в един момент вижда, че не е толкова страшно. И най-важното: „Обичай се, преди да обичаш”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна редакция Четвъртък, 30 Юни 2011 17:56
Анна-Мария Пеева

Анна-Мария Пеева

Untitled document

Психолог.
Била е в екипа експерти на реалити шоуто SURVIVOR.
Нейните публикации в T.BOX са безценни за всеки, който иска да разбира себе си и околните по-добре и по-пълно. В рубриката ПОЩ@ ПОЩ@ ПОЩ@ Анна-Мария отговаря на ваши имейл-въпроси, изпратени до редакцията на списанието.

Интернет страница: www.facebook.com/pages/Tbox/173895745288

Напишете коментар

« Декември 2019 »
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

АВТОРИТЕ на T.BOX:

 • Анна-Мария Пеева Анна-Мария Пеева
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Пенко Пенков Пенко Пенков
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Чавдар Дюлгеров Чавдар Дюлгеров
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Стела Маркова Стела Маркова
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Лора Скорчева Лора Скорчева
  Абонамент за този потребителски RSS източник Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.