Списание АКЪЛчета 4. - 8. клас  ::  Списание АКЪЛчета 9. - 12. клас  ::  Издателство ПЕДАГОГ 6
Четвъртък, 30 Юни 2011 19:58

Как да се справям с любовните разочарования? Отново ме зарязаха...

От  Анна-Мария Пеева
Оценете статията
(0 оценки)
Untitled document

Как да се справям с любовните разочарования? Отново ме зарязаха. Направо съм като обсебена, той беше всичко за мен и сега сякаш целия свят се е сринал. Как да се възстановя? Не вярвам, че времето лекува. Според мен само помага на болката да се утаи надълбоко, но тя остава.

Питаш как по принцип да се справяш с раздялата, а психологията не разполага с подобни готови рецепти и решения. След всяка раздяла има период на траур, който при всеки човек е с различна продължителност и проявление. Може да трае няколко седмици до няколко месеца и дори години. Може да се чувстваш апатична, меланхолична, в депресивно настроение, необясними изблици на плач, гняв, обладана от чувство за безнадежност и безизходица. Самият факт, че признаваш болката си е вече начин да се справиш с нея. Ако се замислиш сигурно ще намериш и други причини да преживяваш удоволствие и без да си във връзка. Предполагам и по време на връзката ти пак е имало неща извън нея, които са ти доставяли удоволствие. Хвани се за тях, търси ги и в настоящето. Отношенията ти с този човек са били важни, но едва ли са били единствената причина да си щастлива. Ако е така, то следва да коригираш светоусещането си. Мотивацията ни да преживяваме щастие и да се наслаждаваме на миговете, които животът ни поднася, да отстояваме правото си на обич са наше лично дело и не зависи чак в такава степен от желанието на другия. Разбираш ли, че твоето собствено щастие е в собствените ти ръце и е въпрос на избор и решение. Важно е да „отциклиш” от тъгата и унинието и да потърсиш нови неща, които отново да ти покажат колко е вълнуващ живота. Няма как скоро след раздялата да си отново весела и еуфорична, но е пагубно и ако твърде дълго останеш потопена в негативните си емоции. Осмислянето на негативния опит ни закалява и ни прави по-мъдри и по-адаптивни в бъдеще. В романа на Паулу Коелю „Захир” пише следното: „Той не говореше много. Казваше ми, че степните хора винаги използват прилагателното „син”, за да опишат небето, макар и да е сиво, защото знаят, че над облаците то си остава синьо.” Дано този текст те окуражи в търсенето на чистото спокойно небе над мрачните облаци. Хвани се за ръка и се преведи през тях.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Анна-Мария Пеева

Анна-Мария Пеева

Untitled document

Психолог.
Била е в екипа експерти на реалити шоуто SURVIVOR.
Нейните публикации в T.BOX са безценни за всеки, който иска да разбира себе си и околните по-добре и по-пълно. В рубриката ПОЩ@ ПОЩ@ ПОЩ@ Анна-Мария отговаря на ваши имейл-въпроси, изпратени до редакцията на списанието.

Интернет страница: www.facebook.com/pages/Tbox/173895745288

1 Коментар

Напишете коментар

« Януари 2021 »
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

АВТОРИТЕ на T.BOX:

 • Анна-Мария Пеева Анна-Мария Пеева
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Пенко Пенков Пенко Пенков
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Чавдар Дюлгеров Чавдар Дюлгеров
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Стела Маркова Стела Маркова
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Лора Скорчева Лора Скорчева
  Абонамент за този потребителски RSS източник Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.