Списание АКЪЛчета 4. - 8. клас  ::  Списание АКЪЛчета 9. - 12. клас  ::  Издателство ПЕДАГОГ 6
Четвъртък, 30 Юни 2011 19:49

Казват, че това е дислексия. Какво представлява този проблем и лечим ли е?

От  Анна-Мария Пеева
Оценете статията
(0 оценки)
Untitled document

Дъщеря ни е на 8 години и още като първокласник срещна големи трудности – трудно се вписа в обстановката и много трудно усвоява учебния материал. В училище има големи затруднения при четене и писане. Не познава всички букви, чете побуквено, обръщайки цели срички, пропуска, заменя букви и срички. Пише извън редовете, като не спазва графичната форма на буквите, може да преписва, но не и да пише под диктовка. Казват, че това е дислексия. Какво представлява този проблем и лечим ли е?

Най-общо казано, дислексията засяга тази част на мозъка, която отговаря за речта. Така се получават различия в начина, по който се обработва информацията. Хората с дислексия виждат буквите разбъркано и обърнати наобратно и затова имат трудности при писане, четене и математика. Усвояват учебния материал бавно и със затруднение, но това съвсем не означава, че са глупави или умствено увредени. Точно обратното –  изследванията показват, че децата с дислексия са с по-високо ниво на интелигентност от средното, но развитието им се проваля още в зародиш, защото преподавателите не са обучени как да работят с тях.

 

Децата с дислексия са изключително чувствителни и много любопитни. Мисленето им е образно. Често получават визуален стрес и пренатоварване при четене и запаметяване на прочетеното. Имат затруднения при писането и учителите не разбират писмените им работи. Не е изключено и устно да се изразяват трудно. В същото време те имат много силно развита интуиция и са особено проницателни. Имат живо въображение, творческо и оригинално мислене. При дислексиците пространствената интелигентност е много добра и те могат да поправят почти всичко, ако някой им покаже грешката. Дислектичният стил на научаване разчита много повече на дясната хемисфера, свързана с глобалното мислене, отколкото на лявата, свързана с аналитичното мислене.

 

Ако едно дете има дислексия, трябва да се действа бързо, защото има един прозорец докъм деветгодишна възраст, когато то много по-бързо и лесно овладява нови умения. Този „прозорец“ никога не се затваря напълно, но с напредването на възрастта става по-трудно преодоляването на затрудненията.
Дислексията се проявява по различен начин при отделните хора и диагностицирането й е сложно. След разпознаването й е необходима логопедична терапия и работа със специалист в областта на детското психично здраве.

 

Има разработени преподавателски стратегии при дислексия, но и те трябва да се прилагат строго индивидуално спрямо конкретното дете. Снимки, картини, фигури, диаграми, цветове и други визуални средства задължително трябва да имат място при тяхното обучение. Например при четенето е важно текстовете да са ясно структурирани и добре изложени, за да се минимизира даденият обем за четене. Много улесняващи са и всякакви аудиовизуални източници по темата – документални филми или дискусии по телевизията, видеофилми. Важно е да се дават примери, а на дъската да се отбелязват само важните моменти, ключовите думи, понятия или наименования, но никога подробно записване. Почеркът трябва да е едър и ясен и не под наклон, за да могат да го разчетат. При преподаването е необходимо първо да им се покаже цялостната картина, преди да се разгледат отделните детайли. Необходимо е информацията да се дава на малки „хапки”, като се оставя време тя да бъде асимилирана. Необходимо е съобразяване с техния правопис, писмено изразяване и затруднения с организирането. Винаги трябва да се онагледява казаното с конкретни примери. Децата с дислексия могат да се объркат, когато трябва да спазват определена последователност или инструкции, може да им трябва помощ в планирането на дейностите.

 

Много дислексици имат проблеми с броенето, които могат да се компенсират посредством визуално представяне. Може да се брои, като се ползват пръсти, циферблата на аналогов часовник, линия или други помощни средства. Повечето дислексици пишат по-бавно и с много грешки. Това затруднява ученето и обработката на лингвистичната информация. Поради затрудненията си дислексиците се стараят да пишат по-малко и по този начин се изразяват недостатъчно точно и добре. Те не пишат всичко, което биха искали, и използват по-кратки и по-лесни за писане думи и изрази, като често правят своя избор несъзнателно. При дислексиците най-важната част от ученето е добиването на обща представа за материала. Ето защо ученето трябва да започне с резюме на материала. Много по-лесно е да придобиеш представа за една картина от нейните части, ако предварително си запознат какво представлява тя, а не да гадаеш за какво се отнася от нейни малки парченца.

 

И в миналото, и днес има много личности с дислексия – Айнщайн, Александър Бел, Томас Едисон, Фарадей, Галилео Галилей, Чърчил, Рокфелер, Кенеди, Буш, принц Чарлз, Хенри Форд, Агата Кристи, Скот Фицджералд, Ханс Кристиян Андерсен, Едгар Алан По, Жул Верн, Моцарт, Бетовен, Леонардо да Винчи, Пикасо, Уолт Дисни, Шер, Том Круз, Упи Голдбърг, Джей Лено, Джон Ленън, Робин Уилямс, Стивън Спилбърг, Дъстин Хофман, Джак Никълсън, Силвестър Сталоун, Антъни Хопкинс, Орландо Блум …
За самочувствие на дислексиците е важно да знаят, че техните умове действат по същия начин както умовете на много гении и това, че им е трудно да четат, пишат или смятат, в никакъв случай не означава, че са глупави или умствено изостанали.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Анна-Мария Пеева

Анна-Мария Пеева

Untitled document

Психолог.
Била е в екипа експерти на реалити шоуто SURVIVOR.
Нейните публикации в T.BOX са безценни за всеки, който иска да разбира себе си и околните по-добре и по-пълно. В рубриката ПОЩ@ ПОЩ@ ПОЩ@ Анна-Мария отговаря на ваши имейл-въпроси, изпратени до редакцията на списанието.

Интернет страница: www.facebook.com/pages/Tbox/173895745288

Напишете коментар

« Юли 2020 »
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

АВТОРИТЕ на T.BOX:

 • Анна-Мария Пеева Анна-Мария Пеева
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Пенко Пенков Пенко Пенков
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Чавдар Дюлгеров Чавдар Дюлгеров
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Стела Маркова Стела Маркова
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Лора Скорчева Лора Скорчева
  Абонамент за този потребителски RSS източник Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.