Списание АКЪЛчета 4. - 8. клас  ::  Списание АКЪЛчета 9. - 12. клас  ::  Издателство ПЕДАГОГ 6
Четвъртък, 30 Юни 2011 19:42

За приятелите съм само „ходеща безплатна енциклопедия“

От  Анна-Мария Пеева
Оценете статията
(1 Оценка)
Untitled document

Здравейте, аз се казвам Наталья, родих се и учех до 3ти клас в Руссия, 4ти клас продължих в България. Сега съм 7ми клас. В Русия бях научена, че на първо място учене, на второ любов и приятели. Дълго време поддържах този принцип и в резултат – за приятели съм само „ходеща безплатна енциклопедия“, която може да ти напише домашното, а човек, когото обикнах, ми се присмива. Често плача просто тъй, от яд. Може ли да ми помогнете? Какво да правя?

Изходът е активност. Вместо да насочваш агресията си към себе си под формата на яд и самоокайване, раздвижи се и бъди сама промяната, която търсиш. Ако пасивно чакаш нещата да се променят, дълго ще бъдеш неудовлетворена. Имаш вече своите усвоени модели на поведение, стереотипи на мислене и себевъзприятие, но  това не означава, че не съществуват други нагласи и реакции, които могат да те направят по-щастлива. Когато усвоиш нови стратегии за действие и себеусещане, околните ще отговорят на тях и ще реагират спрямо тях. Задай си въпросите: „Харесвам ли се? Обичам ли се достатъчно? Мога ли да впечатля и по друг начин, освен със знанията си? Мога ли да „печеля“ другите и без да съм им в услуга при писането на домашните? Кои са моите положителни страни и качества? Какво ме прави добър приятел? Защо си струва някой да бъде мое гадже?“
Дали начинът, по който другите се отнасят към теб, не е просто отражение на начина, по който се възприемаш и се отнасяш към себе си? Човек получава толкова, колкото смята, че заслужава. Какво би могла да промениш в тази посока?
Вместо да си слагаш етикети „единачка“, „ходеща безплатна енциклопедия“, опитай поведението ти да е в синхрон с твоите спонтанност, интереси и възможности, каквито и да са те. Да полагаме усилия да се харесаме на другите не е нещо лошо, но само ако това не ни кара да изневеряваме на себе си. Другите ще те използват толкова, колкото ти им позволиш. Ако филтрираш хората около себе си и се освободиш от паразитите, сигурна съм, че ще останат такива, които са с теб заради всичко, което си и което не може да бъде имитирано.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна редакция Понеделник, 04 Юли 2011 14:13
Анна-Мария Пеева

Анна-Мария Пеева

Untitled document

Психолог.
Била е в екипа експерти на реалити шоуто SURVIVOR.
Нейните публикации в T.BOX са безценни за всеки, който иска да разбира себе си и околните по-добре и по-пълно. В рубриката ПОЩ@ ПОЩ@ ПОЩ@ Анна-Мария отговаря на ваши имейл-въпроси, изпратени до редакцията на списанието.

Интернет страница: www.facebook.com/pages/Tbox/173895745288

Напишете коментар

« Юли 2019 »
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

АВТОРИТЕ на T.BOX:

 • Анна-Мария Пеева Анна-Мария Пеева
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Пенко Пенков Пенко Пенков
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Чавдар Дюлгеров Чавдар Дюлгеров
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Стела Маркова Стела Маркова
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Лора Скорчева Лора Скорчева
  Абонамент за този потребителски RSS източник Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.