Четвъртък, 30 Юни 2011 19:36

На 13 години съм и съм много стеснителна...

От  Анна-Мария Пеева
Оценете статията
(0 оценки)
Untitled document

На 13 години съм и съм много стеснителна, а толкова искам да съм център на внимание. Приятелката ми е сред най-популярните момичета в училището и около нея е рояк от момчета и момичета. Омръзна ми да съм в сянката й и да става все каквото тя каже. Мразя я. Но в същото време много ме е страх да изпъкна. Какво да направя?

Като начало открий какви са страховете ти, свързани с това да „изкрещиш“ на света, че те има. Когато си представиш себе си като лидер, какви са мислите, които ти идват, усещанията в тялото, вътрешните саботьори, които се обаждат. Може би това е страх от провал и неодобрение, ниска самооценка, която не ти позволява да се изявиш… Каква е причината да си така плаха? Неувереността в себе си? Всеки има своите силни качества и ако те се подчертаят и развият, ще му дадат основание за едно добро самочувствие, което е и брашното, и маята на лидерството. Ако правилно разбирам написаното от теб, ти не си съответна на себе си – отвътре чувстваш желание да доминираш, но това не проличава в поведението ти, което е на придворна дама. Това несъответствие явно поражда напрежение у теб, което насочваш под формата на омраза към „приятелката си“ – искаш да си лидер и да си на нейно място, но не ти стиска. Бъди честна пред себе си и си отговори на въпроса къде искаш да бъдеш – на сцената или сред зрителите. И двете позиции имат своите плюсове и минуси. Не на всяка цена се нуждаеш от промяна, но ако много я искаш, ако не се харесваш такава, би могла да усвоиш онези модели на поведение, които са несвойствени за теб и които могат да те направят лидер. Да си по-инициативна, по-настъпателна, да се осмеляваш да печелиш симпатии и да заявяваш себе си гордо. Запомни, че властта не се дава, а се взима. Посегни към нея, пък да видим какво ще стане.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Анна-Мария Пеева

Анна-Мария Пеева

Untitled document

Психолог.
Била е в екипа експерти на реалити шоуто SURVIVOR.
Нейните публикации в T.BOX са безценни за всеки, който иска да разбира себе си и околните по-добре и по-пълно. В рубриката ПОЩ@ ПОЩ@ ПОЩ@ Анна-Мария отговаря на ваши имейл-въпроси, изпратени до редакцията на списанието.

Интернет страница: www.facebook.com/pages/Tbox/173895745288

Последни статии от Анна-Мария Пеева

Сродни статии (по етикет)

Обратно горе