Списание АКЪЛчета 4. - 8. клас  ::  Списание АКЪЛчета 9. - 12. клас  ::  Издателство ПЕДАГОГ 6
Четвъртък, 30 Юни 2011 19:31

Идват коледни и новогодишни празници, а аз никак не съм екзалтирана...

От  Анна-Мария Пеева
Оценете статията
(0 оценки)
Untitled document

Идват коледни и новогодишни празници, а аз никак не съм екзалтирана. Мразя празниците. Противно на всички очаквания, когато трябва да ми е най-весело, на мен ми е супер тъпо и сдухано. Защо е така? Може ли нещо да се промени?

Много хора по празниците или след тях усещат тъга, самота и неудовлетвореност. Дори това състояние има своето научно наименование – holiday blues, или празнична тъга. С годините ни е наложена стереотипна представа за празниците, които задължително трябва да са весели, засмени, а ние да сме във великолепно разположение на духа, и това често ни товари с определени очаквания. Едва ли не сме задължени по празниците да сме щастливи. Самата дума „трябва“ съдържа в себе си елемент на насилие и диктатура и естествено поражда вътрешна съпротива. До голяма степен празничното ти неразположение може да е свързано с очакването ти Коледа и Нова година да са като повторение на сладките мигове от детството ти. От друга страна, това е време, свързано с рекапитулация в края на годината, претегляне на грешки и пропуски. Възможно е в потиснатото ти настроение участие да имат неприятни спомени от минали новогодишни празници и големи разочарования. Прекомерната комерсиализация и масовата истерия по покупки и приготовления също подпомага меланхолията.
За да посрещнеш идващите празници подобаващо, като начало се опитай да бъдеш в настоящето, „тук и сега“. Миналото – хубаво или лошо – е зад гърба ти. Оформи своите желания за празничното си настроение под формата на конкретни, кратки и позитивни утвърждавания и редовно си ги повтаряй. Не е задължително да вярваш в това, което твърдиш, просто не спирай да си ги повтаряш. Мозъкът ще улови смисъла и ще породи добрите мисли, нагласи и очаквания, а те ще сътворят нова реалност за теб. Опитай! Както се пее в една песен: „Ние играем игрите на мисълта, творейки бъдещето си от сегашния ден.“ А и какво по-хубаво от простичкото съществуване! Самото то е повод за празник.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Анна-Мария Пеева

Анна-Мария Пеева

Untitled document

Психолог.
Била е в екипа експерти на реалити шоуто SURVIVOR.
Нейните публикации в T.BOX са безценни за всеки, който иска да разбира себе си и околните по-добре и по-пълно. В рубриката ПОЩ@ ПОЩ@ ПОЩ@ Анна-Мария отговаря на ваши имейл-въпроси, изпратени до редакцията на списанието.

Интернет страница: www.facebook.com/pages/Tbox/173895745288

Сродни статии (по етикет)

Напишете коментар

« Юли 2020 »
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

АВТОРИТЕ на T.BOX:

 • Анна-Мария Пеева Анна-Мария Пеева
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Пенко Пенков Пенко Пенков
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Чавдар Дюлгеров Чавдар Дюлгеров
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Стела Маркова Стела Маркова
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Лора Скорчева Лора Скорчева
  Абонамент за този потребителски RSS източник Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.