Списание АКЪЛчета 4. - 8. клас  ::  Списание АКЪЛчета 9. - 12. клас  ::  Издателство ПЕДАГОГ 6
Четвъртък, 30 Юни 2011 19:25

На 15 години съм и имам проблем със самочувствието

От  Анна-Мария Пеева
Оценете статията
(0 оценки)
Untitled document

На 15 години съм и имам проблем със самочувствието – непрекъснато се нуждая от чуждото одобрение и ако не го получа, го преживявам много болезнено. Постоянно се страхувам, че ще направя нещо не както трябва. Ужасно е, ако някой си мисли лошо за мен. Много съм зависима от това, какво ще кажат другите за мен и постъпките ми.

Стремежът към съвършенство и нуждата от непрекъснато одобрение могат да бъдат доста пагубни и е добре да се научим да ги управляваме. На първо място е нужно да опитаме да поемем отговорност за отношението към себе си. След това да помислим и определим в какво се изразява нашият стремеж към перфекционизъм и зависимостта ни от мнението и оценката на другите:

 • В кои области на живота е много важно за нас да сме на ниво?
 • В какво точно се изразява стремежът ни към съвършенство?
 • Мнението на кои точно хора е от изключително значение за нас?
 • Какво ще стане, ако не получим нечие одобрение? Какво става, като го получим?
 • Кои ситуации разрушават идеалния ни образ и ни карат да страдаме?
 • Какви чувства и какви мисли по отношение на нас самите ни спохождат, когато осъзнаваме, че не съответстваме на идеалния си образ или на нечия чужда представа за нас?

Подходящо е и воденето на дневник, в който да записваме самонаблюденията си за това. Важно е да формулираме нагласите и убежденията си относно своето (не)съвършенство и какво е за нас да сме одобрени или отхвърлени. За всяка наша нагласа следва да намерим съответната позитивна мисъл или твърдение. Например на „Аз съм неудачник и бездарник“ да противопоставим твърдението „Аз съм си аз – такъв, какъвто съм, уникален. Обичам се. Всичко, което правя, става все по-добре и по-добре. Действам с лекота и умение“ и т.н. Медитирането също би могло да бъде от помощ – да си простим и да се приемем такива, каквито сме. Това може да звучи така: „Смисълът на всяка ситуация в моя живот, на всяко мое качество или недостатък, на всяка моя постъпка е да ме научат да приемам и обичам себе си такъв, какъвто съм. Всичко, което имам, всичко, което съм, и всичко, което ми се е случило, има за цел да ме научи на любов към самия мен. Приемам се напълно и без всякакви условия и без оглед на това, дали другите ме харесват или не.“

Можем да се замислим дали не приемаме себе си прекалено сериозно, не надценяваме ли недостатъците си. Иначе казано – предстои сериозна лична работа, защото ние избираме да сме зависими от нечие одобрение – не другите ни подчиняват на оценката си, а обратното. Затова ти желая да поставиш началото на ученето да обичаш себе си. Когато успешно го преминеш и започнеш да се харесваш и приемаш такава, каквато си, във всяка ситуация, тогава ще имаш и силата сама да избираш, какво да правиш с различното мнение и оценка. Прави това, което смяташ, че е правилно според теб, приемай уроците на живота и извличай полза от тях. Ако прекалено се вслушваш и съобразяваш в чуждото мнение и оценка за теб, един ден ще се окаже, че си живяла и нечий друг живот.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Анна-Мария Пеева

Анна-Мария Пеева

Untitled document

Психолог.
Била е в екипа експерти на реалити шоуто SURVIVOR.
Нейните публикации в T.BOX са безценни за всеки, който иска да разбира себе си и околните по-добре и по-пълно. В рубриката ПОЩ@ ПОЩ@ ПОЩ@ Анна-Мария отговаря на ваши имейл-въпроси, изпратени до редакцията на списанието.

Интернет страница: www.facebook.com/pages/Tbox/173895745288

Напишете коментар

« Ноември 2020 »
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

АВТОРИТЕ на T.BOX:

 • Анна-Мария Пеева Анна-Мария Пеева
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Пенко Пенков Пенко Пенков
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Чавдар Дюлгеров Чавдар Дюлгеров
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Стела Маркова Стела Маркова
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Лора Скорчева Лора Скорчева
  Абонамент за този потребителски RSS източник Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.