Списание АКЪЛчета 4. - 8. клас  ::  Списание АКЪЛчета 9. - 12. клас  ::  Издателство ПЕДАГОГ 6
Четвъртък, 30 Юни 2011 19:23

Татко ни напусна...

От  Анна-Мария Пеева
Оценете статията
(0 оценки)
Untitled document

Татко ни напусна. Върнахме се от гости при баба и видяхме, че си е изнесъл багажа. Беше оставил бележка. Всички сме много разстроени – мама се затвори в себе си и отказва да се храни и говори. Имам по-малка сестричка, която не спира да плаче. Чудя се какво сме направили, за да постъпи татко по този начин?

В подобна трудна житейска ситуация е важно до вас да има близък човек, на когото имате доверие – баба, леля, приятелка, кръстница. Не правете грешката от срам или отчаяние да не информирате никого. Имате нужда от незабавна помощ и подкрепа. Поплачете си на воля. Опитът да преглътнете болката и да не я изразите, още повече ще ви фиксира в нея и тя ще добие размерите на депресия. Всяко едно травматично преживяване се състои от факти и емоционална подплата, която ако не бъде освободена и изразена, избива в неспокоен сън, потиснато настроение, телесни симптоми. За да се преживее една болка е необходимо първо да се посрещне. Ето защо е важно да си позволите да сте тъжни. Съберете се и трите и поискайте от мама да разберете истината – какво са били отношенията им с баща ви в последно време, къде е той сега, как ще се развият събитията в бъдеще. Съжалявам, че в този труден момент няма как да усетиш мама спокойна, за да ти даде допълнително сигурност. Тя по-скоро излъчва безнадеждност и безперспективност, което със сигурност те прави напрегната и тревожна. Но много често децата имат по-здрави модели на отреагиране и талант да се справят по-бързо и лесно от възрастните с преживяването на раздяла и загуба. Дълбоко в себе си те знаеш, че животът не е свършил, а дори може да бъде приятен и хубав. Много деца са израсли без баща и въпреки това живеят честито и щастливо. Когато не можем да променим обстоятелствата е добре да ги приемем и да извлечем максималното от тях. Остави се на случващото се, то е извън контрола ти. Важно е да знаеш, че тръгването на баща ви няма нищо общо с теб и сестра ти. В детското мислене лесно се появява чувството за вина и децата виждат себе си като причина за семейната драма. Напълно безобидните и банални спречквания, които сте имали в последно време с баща ви, могат да излязат на преден план и изведнъж да добият огромно значение. Възможно е да изплуват спомените, че баща ви често се е дразнел от вас, което всъщност се дължи на съвсем други причини. И не забравяйте, че когато очите се наплачат, погледът се избистря и вижда, че хубавите неща и събития са наоколо и чакат да отвориш сърцето си за тях.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна редакция Четвъртък, 30 Юни 2011 19:24
Анна-Мария Пеева

Анна-Мария Пеева

Untitled document

Психолог.
Била е в екипа експерти на реалити шоуто SURVIVOR.
Нейните публикации в T.BOX са безценни за всеки, който иска да разбира себе си и околните по-добре и по-пълно. В рубриката ПОЩ@ ПОЩ@ ПОЩ@ Анна-Мария отговаря на ваши имейл-въпроси, изпратени до редакцията на списанието.

Интернет страница: www.facebook.com/pages/Tbox/173895745288

Напишете коментар

« Юли 2019 »
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

АВТОРИТЕ на T.BOX:

 • Анна-Мария Пеева Анна-Мария Пеева
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Пенко Пенков Пенко Пенков
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Чавдар Дюлгеров Чавдар Дюлгеров
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Стела Маркова Стела Маркова
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Лора Скорчева Лора Скорчева
  Абонамент за този потребителски RSS източник Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.