Списание АКЪЛчета 4. - 8. клас  ::  Списание АКЪЛчета 9. - 12. клас  ::  Издателство ПЕДАГОГ 6
Четвъртък, 30 Юни 2011 18:17

На 14 години съм. На морето се влюбих в момче, 4 години по-голямо от мен...

От  Анна-Мария Пеева
Оценете статията
(0 оценки)
Untitled document

На 14 години съм. На морето се влюбих в момче, 4 години по-голямо от мен. Беше незабравимо лято, страстно и бурно, но когато се прибрах у дома, той внезапно престана да отговаря на обажданията ми. Нямам покой. Как да си избия от главата мисълта за този човек и да продължа напред? Знам, че времето лекува всичко, но… Все си мисля, че той е моя съдба…

В „Човекът в търсене на смисъл“ Виктор Франкъл пише, че докато бил затворник в нацистки лагер на смъртта, открил единственото нещо, което тъмничарите не можели да му отнемат: способността да възприема всяка ситуация позитивно. Можеш да се съсредоточиш върху миналите болки или – чрез силата на волята – да се фокусираш върху огромния потенциал за успех в бъдеще. Толкова си млада и много неща ти предстоят. Каквото и да се случва, в твоята власт е да поемеш контрола върху начина, по който възприемаш обстоятелствата… Това, че си влюбена и си преживяла нещо хубаво, вълнуващо и споделено, е прекрасно! Да обичаш и да бъдеш обичан е важна част от това, да си добър и здрав човек. Случило ти се е нещо великолепно, което вече е приключило, но краят не омаловажава преживяването. Разбирането на любовта и харесването на себе си тепърва ти предстои. Обикновено се влюбваме и започват въпросите, а хармонията в отношенията се учи и постига с репетиции. Приеми лятната си авантюра като репетиция за гала танц. Връзката между двама души изисква преди всичко доброволно съгласие, основаващо се на взаимно уважение и доверие. Уважение означава признаване и приемане на правото на другия на свободен избор. Доверието означава сигурност, че партньорите взаимно са в състояние да споделят преживяванията и мислите си такива, каквито са. Ти може да си мислиш, че това момче е твоя „съдба“, но явно той възприема нещата по друг начин. А в една връзка участниците са двама.
След всяка нежелана раздяла е нормално да има период на тъгуване. При всеки човек той е с различна продължителност и зависи както от характера на човека, така и от дълбочината на приключилата връзка. Раздялата или изоставянето ни казват и това – ти не си желан вече, не си харесван, вече не си важен за мен. Само ако човек има изградени стабилни вътрешни позитивни представи за себе си, може да преживее това отношение, без самочувствието му да бъде силно наранено. Ти си във възраст, когато човек лесно се изненадва и впечатлява, но, вярвай ми, всеки следващ партньор ще те обогатява и би ти донесъл емоции, които няма как да изживееш на тези години. Да, всеки помни първата любов, но това не означава, че следващите нямат своята цена. Колкото по-пълноценно си позволиш сега да преживяваш чувствата си и колкото по-задълбочено осъзнаеш случилото се, толкова по-добре ще се справиш с кризата и ще се отвориш към новото. А то несъмнено те чака зад ъгъла.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна редакция Четвъртък, 30 Юни 2011 18:19
Анна-Мария Пеева

Анна-Мария Пеева

Untitled document

Психолог.
Била е в екипа експерти на реалити шоуто SURVIVOR.
Нейните публикации в T.BOX са безценни за всеки, който иска да разбира себе си и околните по-добре и по-пълно. В рубриката ПОЩ@ ПОЩ@ ПОЩ@ Анна-Мария отговаря на ваши имейл-въпроси, изпратени до редакцията на списанието.

Интернет страница: www.facebook.com/pages/Tbox/173895745288

Напишете коментар

« Януари 2021 »
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

АВТОРИТЕ на T.BOX:

 • Анна-Мария Пеева Анна-Мария Пеева
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Пенко Пенков Пенко Пенков
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Чавдар Дюлгеров Чавдар Дюлгеров
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Стела Маркова Стела Маркова
  Абонамент за този потребителски RSS източник Интернет страница Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Лора Скорчева Лора Скорчева
  Абонамент за този потребителски RSS източник Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.